Φαντάζομαι πως όλοι θυμόσαστε εκείνα τα τηλεφωνήματα, που γίνονταν σωρηδόν στους δημότες Διονύσου τον περασμένο Οκτώβριο, «εκ μέρους του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη», που «ζητούσε τη θετική σας ψήφο». Για τον σκοπό αυτό, ο πρώην δήμαρχος είχε δώσει λίστες με τηλέφωνα δημοτών και κατοίκων σε μια εταιρεία, οι υπάλληλοι της οποίας καλούσαν τους ανυποψίαστους πολίτες.
Και για του λόγου το αληθές, παραθέτω τη στιχομυθία, που δημοσιοποιήθηκε στις 12/10/2023 και την οποία ακολούθησαν κι άλλες επώνυμες καταγγελίες, δημόσιες ή σε ιδιωτικά μηνύματα.
Από τότε έχουν περάσει πέντε μήνες και ουδείς εκ των δημοτικών συμβούλων – τόσο της προηγούμενης περιόδου, όσο και της παρούσας – δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει συνέχεια στην υπόθεση αυτή.
Και μεταξύ των «ουδενών» είναι και η σημερινή δήμαρχος, που ενώ ανακοίνωσε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση “απρεπούς συμπεριφοράς” αιρετών, δεν έπραξε το ίδιο για τη διερεύνηση ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον Δήμο Διονύσου: την κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κατοίκων αυτού του τόπου.
Λες και δεν συνέβη καμία παραβίαση. Λες και ό,τι έγινε ήταν μια «άτυχη στιγμή» εκείνων που ήταν επιφορτισμένοι για τη φύλαξη των δεδομένων. Ή ήταν τάχα μια «αστοχία» του συστήματος GDPR του Δήμου, για την άψογη λειτουργία του οποίου, η προηγούμενη δημοτική αρχή μας διαβεβαίωνε, κατηγορηματικά και ξεδιάντροπα, στις 8/6/2021, ότι “τα προσωπικά δεδομένα καθε πολίτη είναι απολύτως ασφαλή και απαραβίαστα“.

Επομένως, η ΕΔΕ αυτή δεν πρέπει να είναι «μια από τα ίδια», δηλαδή να καταλήξει σε συστάσεις προς «γνωστούς άγνωστους» και ανευθυνο-υπεύθυνους. Εδώ οι ευθύνες πρέπει να είναι σαφείς και να έχουν ονοματεπώνυμο, ώστε, εφόσον χρειαστεί, το πόρισμα να διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές για τα περαιτέρω.
Σε κάθε όμως περίπτωση, το πόρισμα πρέπει και να δημοσιοποιηθεί, ώστε όλοι να ξέρουμε τους υπεύθυνους κι εκείνοι να ξέρουν ότι τους ξέρουμε. Μπας και κάποιοι φιλοτιμηθούν να παραιτηθούν, επιτέλους, από ντροπή…
Πέραν όμως της ΕΔΕ, η κα δήμαρχος οφείλει να προβεί σε κάποιες ουσιώδεις και αυτονόητες ενέργειες. Όπως, να ορίσει υπάλληλο, με αποκλειστικά καθήκοντα υπευθύνου DPO, μια που ο προηγούμενος (που είχε οριστεί τον Ιανουάριο του 2020) μετατέθηκε σε άλλο τμήμα δύο χρόνια αργότερα, θέμα που ανέδειξε λίγους μήνες μετά η “Οδός Διονύσου“.
Όπως επίσης, να διερευνήσει ποιος πλήρωσε την αμοιβή της εταιρείας που έκανε τα τηλεφωνήματα: το ταμείο της “Δύναμης Ευθύνης” ή το ταμείο του Δήμου, στα πλαίσια της συνεργασίας που υπήρχε τότε μαζί της.
Επιπλέον όμως, ως νομικός, η δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει το μέγεθος των δυνητικών συνεπειών της εξακολούθησης της παραβίασης του νόμου: κάθε ένας που θεωρεί εαυτόν θιγόμενο, μπορεί να προσφύγει με αγωγή κατά του δήμου, διεκδικώντας σημαντικά ποσά.
Και προπαντός, οφείλει να γνωρίζει ότι το κενό αρμοδιοτήτων που δημιούργησε εκείνη η μετάθεση δεν συνεπάγεται και «κενό» ευθυνών. Ούτε το 2022-23, ούτε σήμερα.
Γιατί, ο σεβασμός στον πολίτη ξεκινά από τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά του. Κι όταν λέμε ότι τον σεβόμαστε, πρέπει και να το αποδεικνύουμε στην πράξη.
