Χτες, στο Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας, συζητήθηκε η εισήγηση του Προϊστ. του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, με την οποία ζητούσε την άρση της παραχώρησης χρήσης ενός παλιού isobox πίσω από το γήπεδο της Σταμάτας, που είχε δοθεί το 2021 στην μη-κερδοσκοπική εταιρεία «Πευκίτες» και το οποίο τα μέλη τους μετέτρεψαν, με προσωπική εργασία, σε ξύλινο περίπτερο, όπου στέγαζαν κάποιες από τις δραστηριότητές τους.
Από τις απαντήσεις των υπευθύνων των «Πευκιτών» στις ερωτήσεις που τους έγιναν στη χτεσινή συνεδρίαση και από την προσεκτική ανάγνωση των εγγράφων της Υπηρεσίας και της ιστοσελίδας www.pefkites.gr, προκύπτουν τα εξής:
1. Η Υπηρεσία δεν επικοινώνησε ποτέ με τους «Πευκίτες» για να τους ενημερώσει για τυχόν προβλήματα από τη δράση τους και για να τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν στα όσα η ίδια τους καταλόγιζε. Με τον τρόπο αυτό, τους στέρησε το αναφαίρετο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου, καθιστώντας τις επόμενες ενέργειές της άκυρες. Επιπλέον, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν είχαν λάβει γνώση της συζήτησης του θέματος, πολύ δε περισσότερο της εισήγησης.
2. Εάν η Υπηρεσία είχε επικοινωνήσει με τους «Πευκίτες», θα είχε αντιληφθεί τρία πράγματα:
α) Το «Σχολείο του Δάσους» περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις με παιδαγωγικούς και φιλοπεριβαλλοντικούς στόχους και δεν αποτελεί δράση τυπικής εκπαίδευσης, ώστε να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Α’βάθμιας ή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.
β) Το περιεχόμενο και η μεθοδολογία του έχουν αξιολογηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – που είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο για αξιολόγηση προγραμμάτων που αφορούν μαθητές – ως παιδαγωγικά κατάλληλο και γι’ αυτό το «Σχολείο του Δάσους» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον δε, υλοποιείται από άτομα με επιστημονική κατάρτιση και παιδαγωγική επάρκεια.
γ) Η δραστηριότητα που ονομάζεται «Καλοκαιρινή Κατασκήνωση» ουδόλως προσομοιάζει με Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Παιδιών ή με οργανωμένη Παιδική Κατασκήνωση, όπως αναφέρει το έγγραφο της Υπηρεσίας του Δήμου. Επομένως, δεν υπάγεται στις αντίστοιχες διατάξεις, ούτε έχει λόγο να έχει καταχωρηθεί σε σχετικά μητρώα.
3. Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνει κανείς ότι η Υπηρεσία του Δήμου,
α) στηρίχθηκε σε αυθαίρετες και εσφαλμένες υποθέσεις, βάσει των οποίων διατύπωσε αβάσιμα ερωτήματα προς αναρμόδιες αρχές και έλαβε απαντήσεις που οδηγούσαν σε άκυρα, έως και παραπλανητικά συμπεράσματα,
β) δεν τεκμηρίωσε στο παραμικρό τις αναφορές της για «σημαντικά προβλήματα» που δήθεν προκλήθηκαν στην περιοχή και
γ) με την έμφαση που έδωσε στην ανάγκη αδειοδότησης της «Κατασκήνωσης» των Πευκιτών έθεσε σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα των “Summer Camps” του Δήμου, τα οποία η ίδια Υπηρεσία διοργανώνει εδώ και μια δεκαετία!
4. Το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά την απόσυρση του θέματος, χάρη στις παρεμβάσεις παριστάμενης δημοτικής συμβούλου και άλλων δημοτών, οι οποίες ανέτρεψαν την αρχική εισήγηση του (μάλλον άπειρου και εύπιστου) Προέδρου του. Έτσι, απετράπη η αδικία σε βάρος, όχι μόνο των «Πευκιτών», αλλά και κατοίκων της περιοχής που θα ενδιαφερόντουσαν για τις ενδιαφέρουσες δράσεις τους.
Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί τυπικό παράδειγμα (προς αποφυγή) καταστρατήγησης των αρχών της χρηστής διοίκησης και αιτίας άρσης της εμπιστοσύνης των δημοτών στη Διοίκηση. Κι επειδή δεν είναι το μόνο περιστατικό, είναι επιτακτική ανάγκη για τη νέα δημοτική αρχή όχι μόνο να το διερευνήσει, αλλά και να προβεί σε μια συνολική αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ίσως δε, είναι και μια ευκαιρία να σκεφτεί επιτέλους την ενεργοποίηση του θεσμού του «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης», που όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές απέφυγαν να υλοποιήσουν.
Δρ. Στέφανος Μιχιώτης
ΥΓ. Αναλυτικό ρεπορτάζ της χτεσινής συνεδρίασης μπορείτε να βρείτε στην “Οδό Διονύσου“.
